У Києві озеро Алмазне зробили ландшафтним заказником: чому потрібно зберегти цей природний об'єкт

У Києві озеро Алмазне зробили ландшафтним заказником: чому потрібно зберегти цей природний об'єкт

У Деснянському районі «Озеро Алмазне», що розташоване на північ від Лісового масиву та на схід від масиву Вигурівщина-Троєщина на лівому березі Києва, оголошено ландшафтним заказником місцевого значення. Територія заказника включає озеро та прибережно-захисну смугу біля нього площею 185,3 га. 

Відповідне рішення підтримали 86 депутатів Київради, передає Інформатор з посилання на результати засідання.

За словами депутатки Київської міської ради, секретарки постійної комісії з питань екологічної політики Євгенії Кулеби, наразі особливого значення набуває питання збереження сприятливого для життя та здоров’я людини довкілля, а також забезпечення населення рекреаційними ресурсами.

«Важливо зберегти цей острів біорізноманіття та охолодження як єдиний цілісний та взаємопов’язаний ландшафт з усіма його компонентами. У прибережній смузі озера ростуть три види рослин, які занесені до Червоної книги України. Також на території об’єкта мешкають плазуни, птахи та ссавці, які охороняються Бернською та Боннською конвенціями. Ця зона належить до водно-болотних угідь, які є місцем гніздування великої кількості птахів, а також природним середовищем живлення найбільшого орла Європи – орлана-білохвоста, якого занесено до Європейського Червоного списку, міжнародної та української Червоних книг. Озеро Алмазне та його прибережна смуга є невід’ємною складовою екосистеми столиці, тому важливо захистити її від знищення та забезпечити ефективне функціонування коридорів екологічної мережі», – зазначила Євгенія Кулеба.

Депутатка додала, що потрібно створювати сприятливі умови для збереження унікальних природних об’єктів та цінних історичних екземплярів рослинного та тваринного світу в Києві.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.