Розмір компенсації українцям за розміщення переселенців збільшено вдвічі: як отримати гроші

Розмір компенсації українцям за розміщення переселенців збільшено вдвічі: як отримати гроші

З жовтня обмежено перелік осіб, за яких можна отримати компенсацію. А розмір компенсації за розміщення внутрішньо переміщених осіб збільшено вдвічі. Які зміни вніс Уряд? Пояснюємо усі нюанси.

Уряд постановою №1094 вніс зміни до Порядку компенсації витрат за тимчасове розміщення (перебування) внутрішньо переміщених осіб.

Обмежено перелік осіб, за яких можна отримати компенсацію

Починаючи з жовтня компенсацію можна отримати за розміщення ВПО:

  • які перемістилися з Криму чи Севастополя, або громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження;
  • з громад Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької та Київської областей, м. Києва, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, які переселились у вересні.

Дії органу місцевого самоврядування у разі неможливості сформувати відомості в інформаційно-аналітичній системі.

Якщо орган місцевого самоврядування (РДА) не може з об’єктивних причин сформувати відомості в інформаційно-аналітичній системі, він про це повідомляє в обласну військову адміністрацію та Мінрегіон. Після усунення проблемних питань відомості до інформаційно-аналітичної системи вносяться у строк, узгоджений Мінрегіоном.

Червоний Хрест визначено органом, який буде здійснювати компенсацію за розміщення ВПО нарівні з держбюджетом.

Персональні дані особи, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, передаються Товариству Червоного Хреста України для здійснення компенсації їх коштом.

Розмір компенсації за розміщення ВПО збільшено вдвічі. У період з 1 жовтня 2022 р. по 31 березня 2023 р. сума компенсації визначається на рівні 30 гривень за кожен людино-день.

Алгоритм отримання компенсації

Особи, які виявили бажання розмістити у своїх житлових приміщеннях ВПО, вносять відомості щодо таких приміщень, доступних для безоплатного розміщення у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, до вебресурсу "Прихисток" або подають таку інформацію до виконавчого органу сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації.

На підставі поданих відомостей уповноважені органи формують перелік житлових приміщень, доступних для безоплатного розміщення ВПО у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО особи, які їх розмістили, зобов'язані подати повідомлення в паперовій або електронній формі на електронну адресу уповноважених органів за місцем розташування житлового приміщення.

У повідомленні зазначається така інформація:

  • щодо особи, яка розмістила ВПО:
  • прізвище, власне ім'я, по батькові;
  • серія, номер паспорта громадянина України та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • контактний номер;
  • реквізити документа, що підтверджує право власності/користування нерухомим майном;
  • адреса місцезнаходження об'єкта нерухомого майна.

Щодо кожного ВПО:

  • прізвище, власне ім'я, по батькові;
  • серія, номер паспорта громадянина України та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (за наявності), реєстраційний номер облікової картки платника податків);
  • зареєстроване/задеклароване місце проживання;
  • дата і номер довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • контактний номер.

У разі подання повідомлення в паперовій формі особа, що розмістила ВПО, подає зазначену інформацію із пред'явленням підтвердних документів. У разі подання повідомлення в електронній формі до такого повідомлення додаються електронні копії (фотокопії або сканкопії) таких документів.

Особи, що розмістили ВПО, зобов'язані в день припинення розміщення таких осіб або зміни їх кількості подати повідомлення разом з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у житловому приміщенні, із зазначенням можливості у подальшому розміщувати ВПО у такому приміщенні.

Не пізніше ніж протягом 5 днів з дня закінчення звітного місяця особа, яка розмістила ВПО, для отримання компенсації подає в паперовій або електронній формі на електронну адресу уповноваженого органу за місцем розташування житлового приміщення заяву.

У разі подання заяви в паперовій формі особа, що розмістила ВПО, подає зазначену інформацію із пред'явленням підтвердних документів. У разі подання заяви в електронній формі до такої заяви додаються електронні копії (фотокопії або сканкопії) таких документів.

Заява розглядається уповноваженими органами протягом 5 робочих днів з дня, що настає за днем надходження такої заяви, протягом яких проводиться перевірка наведених у заяві відомостей з відвідуванням (у разі потреби) місця розміщення ВПО, зокрема з метою перевірки факту такого розміщення.

У разі коли за результатами перевірки встановлено факт наведення у заяві недостовірної інформації, уповноважені органи приймають рішення про відмову у виплаті компенсації.

Новини про - Розмір компенсації українцям за розміщення переселенців збільшено вдвічі: як отримати гроші

Раніше ми повідомляли, що в Україні студентів-переселенців та хто перебуває на тимчасово окупованих територіях, переведуть на бюджетну форму навчання у вишах. В середу, 12 жовтня, Уряд прийняв відповідну постанову. Її розробили за дорученням Президента України Володимира Зеленського.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Тетяна Самойлова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.