Що робити, якщо зникло світло, вода чи газ

Що робити, якщо зникло світло, вода чи газ

Російські військові продовжують бити ракетами по об’єктах критичної інфраструктури України. Після масованого удару 10 жовтня миттєво без світла, води та газу залишилися сотні тисяч українців у кількох областях. Відновлювальні роботи продовжуються.

Терор мирних жителів продовжується, окупанти завдають нових ударів по критичних об’єктах у різних областях нашої країни, щоб залишити людей без світла та тепла. Інформатор розповість, як діяти у разі зникнення світла, газу та води.

Що робити, коли зникло водопостачання

  • Першочергово необхідно перекрити всі крани.
  • Запасіться питною водою з бюветів, колодязів, шахтних колодязів, пунктів розливу питної води.
  • Вживати та використовувати для приготування їжі рекомендують бутильовану питну воду, яка продається в магазинах.
  • В жодному разі не рекомендується вживати воду з відкритих водойм, її слід використовувати лише для технічних цілей.

Як підготуватися на випадок відсутності газу

  • Закупіть сухий спирт, туристичні примуси та балони з газом до них.
  • Підготуйте туристичний пальник для приготування їжі.
  • Створіть запаси продуктів швидкого приготування/довгого зберігання.
  • Сплануйте варіант переїзду на зиму в будинок із пічним опаленням.

Як діяти у разі аварійної ситуації в газовій мережі. Перекрийте газовий вентиль у своєму будинку, допоможіть це зробити сусідам літнього віку. Для приготування їжі у дворах використовуйте мангали, печі, буржуйки. Категорично заборонено опалення квартир дров'яними котлами або буржуйками.

Як підготуватися та що робити в разі відключення електроенергії

  • Придбайте все, що може стати в нагоді у випадку відключення світла: свічки, ліхтарики, сірники, адаптер для зарядки телефону в автомобілі.
  • Завчасно зарядіть телефон, тримайте зарядженими павербанки, акумулятори та інші батареї.

Як діяти у разі аварійної ситуації в електромережі. Вимкніть усі побутові електричні прилади, відімкніть із розеток. В разі обриву чи провисання дротів в жодному разі не наближайтеся до них. Будьте особливо обережними під час використання свічок та сухого спирту.

Ракетна атака по Україні

10 жовтня Україна зазнала однієї з наймасштабніших масованих атак з боку рф. Заступник керівника ОП України Кирило Тимошенко зазначив, що чимала частина ракет влучила в енергосистеми різних міст. Під прицілом енергообʼєкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра і Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житомирщини, Кіровоградщини, загалом весь Південь. За його словами, це може вплинути на стабільність енергозабезпечення, тому потрібно бути готовими до наслідків таких обстрілів аж до віялових відключень. Наприклад, лише в Київській області ППО збила шість ракет, але є потрапляння в ТЕЦ. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що росіяни хочуть знищити енергосистему України.

Нагадаємо, окупанти прикривають свої провали на Харківському та Херсонському напрямках ракетними ударами. Крім того, в Україні фіксують перебої з водою та світлом.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.