В Україні з 1 жовтня підвищать мінімальну пенсію: скільки вона становитиме

В Україні з 1 жовтня підвищать мінімальну пенсію: скільки вона становитиме

Попри великий дефіцит коштів у бюджеті України, уряд виконує свої обіцянки щодо пенсій. Пенсійний фонд продовжує перераховувати та дещо підвищувати пенсії громадянам. Ми розкажемо, як відбудеться індексація з 1 жовтня. Вона торкнеться тих, хто старше за 65 років. 

Черговий перерахунок пенсій відбудеться з 1 жовтня. Він пов’язаний зі збільшенням мінімальної зарплати з 6500 грн до 6700 грн на місяць. Це є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли віку 65 років і більше та які мають страховий стаж. Чоловіки повинні мати страховий стаж не менше 35 років, жінки – не менше 30 років. З 1 жовтня мінімальний розмір пенсії за віком у таких пенсіонерів становитиме 2 680 гривень. Це 40% від мінімальної зарплати. До 1 жовтня ця сума становила 2 600 гривень.

Тим громадянам, які працюють, у т.ч. тим, хто є самозайнятою особою або фізичною особою-підприємцем, мінімальні розміри пенсій за віком на рівні 40% від мінімальної зарплати встановлять після звільнення з роботи. Тобто для них нічого не зміниться. У Пенсійному фонді нагадували, що для тих пенсіонерів, хто працює та сплачує єдиний соціальний внесок, кожні 2 роки набувають право на перерахування пенсії – або за заявою або автоматично до 1 квітня. Перерахунок для них проводиться з урахуванням стажу, набутого після призначення або останнього перерахування пенсії (або з урахуванням стажу та зарплати).

У Пенсійному фонді нагадують, що для обчислення розміру пенсії за віком має значення тривалість набутого страхового стажу та величина заробітної плати, з якої сплачувалися внески. Пенсію у 40% від мінімальної зарплати і більше платять при досягненні 65 років тільки за наявності стажу – 35 років у чоловіків та 30 років у жінок. Але мінімальну пенсію отримують ті, хто свого часу отримував мінімальну або невисоку зарплату.

Скільки отримають ті, кому ще немає 65 років

Якщо людина не досягла віку 65 років, але має вже необхідний стаж і не працює, то її мінімальна пенсія з липня 2022 року скаладає 2 027 гривень. Вона дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Також сюди додаються доплати за понаднормовий стаж (за кожний повний рік + 1% до пенсії), інші надбавки та підвищення.

Наприклад, за 36 років стажу для чоловіка мінімальна пенсія до досягнення віку у 65 років буде не 2 027 гривень, а 2 047,27 гривень. Так само і для жінки, яка має щонайменше 31 рік стажу, але не досягла віку 65 років і працювала на малооплачуваних роботах, мінімальна пенсія складе 2 047,27 грн.

Станом на 1 квітня 2022 року в Україні було зареєстровано 10,8 млн пенсіонерів, з яких 2,7 млн працювали. Середній розмір пенсії на 1 липня 2022 року в Україні становив 4437,45 грн. Середній розмір пенсії працюючих пенсіонерів в Україні станом на 1 квітня 2022 року був 4532,91 грн.

Порахувати власну пенсію можна у пенсійному калькуляторі на сайті Пенсійного фонду. Як це зробити – ми писали тут

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Дмитро Чернишов

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.