В Україні запустили ініціативу з допомоги постраждалим будинкам Ірпеня, Гостомеля та Бучі

В Україні запустили ініціативу з допомоги постраждалим будинкам Ірпеня, Гостомеля та Бучі

74% новобудов Бучі, Гостомеля та Ірпеня пошкоджені через вторгнення росії. Проєкт міських досліджень ЛУН Місто запустив ініціативу Будинки війни, щоб привернути увагу до історій цих будинків та допомогти їхнім мешканцям зібрати донати на відбудову, не залишитися без даху над головою взимку.

Передає Інформатор з посиланням на ЛУН Місто.

«Наш будинок на сьогодні підлягає відновленню й потребує капітального ремонту. Інакше, через певний час, його вже буде неможливо відновити», — констатує Олександр Ротманов — мешканець Гостомеля, в. о. голови ОСББ Родинний затишок 2015, ЖК Покровський.

На деокупованих територіях Київщини подібні історії, на жаль, є у багатьох житлових комплексів. Загалом, через російське вторгнення, щонайменше 15 300 багатоповерхівок зруйновано в Україні. Мешканці постраждалих будинків розуміють — якщо не розв'язати проблему до холодів, то буде пізно.

В Україні запустили ініціативу з допомоги постраждалим будинкам Ірпеня, Гостомеля та Бучі 1

«Якщо до зими ми не зробимо дах, то ті 130 сімей, які жили до війни в нашому будинку, доведеться розселити», — пояснює мешканець та голова ОСББ ЖК MunHausen Анатолій Лютко. 24 Лютого він прокинувся о 5:11, бо над будинком пролетіло дві крилаті ракети. Після повернення з евакуації Анатолій побачив, що в оселі немає даху. Перша думка була: слава Богу, що живий.

Кожен з постраждалих будинків має свій кошторис на відбудову. Частину грошей мешканці вже зібрали власними силами — згуртувавшись відремонтували вікна, двері. Але великі суми є непідʼємними для однієї спільноти. Реально зібрати тільки всім разом.

«1 300 000 грн для того, щоб відбудувати наш дах, стіни, вентиляційні канали. Це те, з чим ми можемо зустріти зиму. Те, що врятує будинок», — рахує мешканець та голова ОСББ ЖК на Мечникова Олександр Лозюк. — «Пʼятий поверх і дах вигоріли повністю, металочерепиця, деревʼяне перекриття. Частково вогонь перекинувся на балкони та деякі квартири. Але в нашого будинку ще є шанс врятуватись».

В Україні запустили ініціативу з допомоги постраждалим будинкам Ірпеня, Гостомеля та Бучі 2

На сайті ініціативи Будинки війни від ЛУН Місто розміщені історії будинків та карта пошкоджень Київщини. Під кожною історією ви знайдете реквізити для допомоги конкретному будинку.

«Ці будинки та їхні мешканці є символом незламності українців», — говорить директор з маркетингу ЛУН Денис Суділковський. — «Ми будемо вдячні за розповсюдження історій будинків війни. Мешканці цих будинків будуть вдячні за будь-який благодійний внесок, що допоможе у відбудові їхнього житла».

Сайт ініціативи Будинки війни: https://misto.lun.ua/homesofwar

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.