У Бучі побудують фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл: що це за виробництво

У Бучі побудують фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл: що це за виробництво

Спорудження нового підприємства у Бучі – частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування.

Перша леді України Олена Зеленська відвідала Бучу на Київщині, де взяла участь у презентації проекту нового підприємства – фабрики-кухні. Це повернення ініціативи дружини Президента з реформи шкільного харчування у межах відбудови України. Передає Інформатор.

Як наголосила Олена Зеленська, спорудження об’єкта – частина розпочатої до російського нападу реформи шкільного харчування. У межах реформи було напрацьовано три варіанти організації харчування у школі:

  • Кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість; все готують на місці з нуля).
  • Опорні кухні (з однієї потужної кухні гарячу їжу транспортують до сусідніх шкіл).
  • Фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

Така фабрика-кухня дає змогу приготувати до 10 тисяч порцій. Таким чином  відбувається економія витрат на воду та електроенергію, постачання їжі дітям стає систематизованим, безпечним і якісним. А контроль за технологічним процесом і дотриманням норм НАССР відбуватиметься на якісно новому рівні.

Саме така фабрика-кухня буде побудована в м. Бучі Київської області. Меценатом проекту став Говард Баффет, американський філантроп і бізнесмен, син відомого інвестора Воррена Баффета.

«Ми вперше зустрілися на початку літа. Тоді пан Баффет сказав, що йому небайдужа тема відновлення України. І особливо йому хочеться зробити щось для деокупованих територій, найбільш постраждалих від російської навали. І я запропонувала йому проект фабрики-кухні», – зазначила перша леді.

Основними споживачами продукції нової фабрики-кухні будуть школи Бучі та щонайменше двох найближчих громад – Бородянської та Немішаївської.

Водночас в умовах війни потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для забезпечення харчуванням будь-яких груп населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі стане пілотним проектом. Надалі мережа фабрик-кухонь може бути поширена на інші регіони. Кожне з підприємств зможе забезпечувати харчуванням 30-40 навчальних закладів (нині в Україні діє мережа з 14 тисяч шкіл та 10 тисяч закладів дошкільної освіти).

Також для обслуговування фабрик-кухонь та задоволення інших потреб навчальних закладів поступово створюватимуть професійні центри підготовки кухарів, які зможуть організувати перекваліфікацію таких фахівців із наявних закладів і готувати кухарів на постійній основі.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі запрацює 1 вересня 2023 року.

У Бучі побудують фабрику-кухню, де готуватимуть їжу для шкіл: що це за виробництво 1

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.