Варшава присвоїла Віталію Кличку звання почесного громадянина столиці Польщі

Варшава присвоїла Віталію Кличку звання почесного громадянина столиці Польщі

Влада столиці Польщі присвоїла меру Києва Віталію Кличку звання почесного громадянина Варшави. Церемонія відбулася на урочистому засіданні міської ради Варшави, яке відбувається щороку 31 липня, в день Варшавського повстання.

Участь в церемонії взяв брат мера Києва – Володимир Кличко. Передає Інформатор.

Звання почесної громадянки Варшави також отримала Ганна Гронкевич-Вальц, яка протягом 12 років (2006-2018) очолювала польську столицю та втілила багато змін у Варшаві. Вона, зокрема, засвідчила підтримку і захоплення відважною боротьбою українців за свою державу. І підкреслила, що також горда варшав’янами, які з перших днів широкомасштабної війни допомагають українцям, що отримали тимчасовий прихисток у Польщі.

Мер Києва Віталій Кличко, записав відеозвернення до польських колег і друзів та подякував за допомогу і підтримку.

«Браття-поляки! Щиро дякую владі та мешканцям Варшави за звання почесного громадянина вашого чудового міста. Міста, з яким Київ об’єднує багаторічна дружба та співробітництво. Це велика честь для мене і визнання героїзму всіх киян, відваги українського народу, який протистоїть навалі російських варварів, – наголосив мер Києва. – Я не можу бути сьогодні з вами. Бо ситуація в Україні складна. Агресор знищує наші міста і села, вбиває мирних українців. Обстрілює і столицю. Але українці не стали і не стануть на коліна! Ми боремося за нашу свободу, за право жити у демократичній та вільній країні», – підкреслив Віталій Кличко.

Він наголосив, що українці сьогодні захищають не тільки свою незалежність та європейський вибір, а й демократію, стабільність та безпеку всієї Європи.

«Ми повинні перемогти путінських варварів, які намагаються знищити українську державу та чинять геноцид українського народу. І повинні повністю відновити територіальну цілісність України. Будь-яке «замороження» конфлікту, будь-яка передишка для армії вбивць означатиме, що вони прийдуть знову! І апетити імперії зла не обмежаться тільки Україною. У світі, на жаль, не всі це розуміють. Але поляки розуміють дуже добре», – підкреслив Кличко у відеозверненні.

Він зазначив, що поляки, як і українці, зазнали багатьох страждань від російської імперії та комуністичної росії. І що поляки знають, що таке жити в умовах постійної загрози з боку путінського режиму.

«Сьогодні Польща відіграє провідну роль в зусиллях демократичного світу на підтримку України. Військову, політичну, економічну та гуманітарну. Понад мільйон українців знайшли тимчасовий притулок у вашій країні. Ми вам дуже вдячні за ваші піклування та чуйність! Ми це цінуємо і не забудемо! Подолати російських варварів ми зможемо тільки разом, об’єднавши наші зусилля. І ми переможемо! Немає іншого варіанту. Бо від цього залежить майбутнє Європи та цивілізованого світу. Доля демократії у протистоянні з диктатурою», – наголосив Віталій Кличко.

Мер Варшави Рафал Тшасковський підкреслив, що Польща і надалі допомагатиме Україні. Й обидві країни залишаться вільними і незалежними державами. «Ми з вами і завжди можете на нас розраховувати!», –  підкреслив мер Варшави.

Варшава присвоїла Віталію Кличку звання почесного громадянина столиці Польщі 1

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.