Від 100 тисяч до 5 мільйонів: за скільки можна в Україні придбати житло за містом

Від 100 тисяч до 5 мільйонів: за скільки можна в Україні придбати житло за  містом

Ринок купівлі та продажу заміської нерухомості наповнений тисячами пропозицій на різний смак і гаманець. Приміром, дачу можна придбати за 100 тис. грн, а на котедж доведеться витратити кілька мільйонів.

Тож у OLX Нерухомість дослідили, скільки зараз коштують будинки в різних регіонах України, передає Інформатор.

Які типи будівель пропонують на ринку нерухомості

На OLX представлені різні типи заміської нерухомості. Найбільше пропозицій у липні з продажу будинків — понад 54 тис. оголошень. Така нерухомість складає переважну більшість оголошень. Однак покупці можуть знайти і інші типи житла, хоча їх продають в рази рідше:

● дачі (6,4 тис. оголошень);

● частини будинків (4 тис.);

● котеджі (3,9 тис.);

● таунхауси (3,2 тис.);

● дуплекси (1,5 тис.);

● клубні будинки (228 оголошень).

Водночас найбільшим попитом серед українців користуються дачі. Ймовірна причина їх популярності — доступна ціна. В середньому, на одне оголошення про продаж такого типу житла відгукується 5 користувачів.

Також серед лідерів вподобань — частини будинків та будинки (в середньому 3 відгуки на 1 об’яву).

Скільки коштує заміська нерухомість

Найдорожчими варіантами є котеджі. Так, ціни на ОЛХ Нерухомість стартують від 1,1 млн грн на Вінниччині та сягають більш ніж 5 млн грн у Київській області. Тим же, хто планує придбати бюджетний варіант будинків, підійдуть дачі. На Волині, наприклад, вони обійдуться в середньому до 200 тис. грн. А найдорожчі коштують майже 600 тис. грн і знаходяться неподалік столиці.

Цікаво, що вартість частини будинку зазвичай вища за ціну цілого будинку. Це обумовлене тим, що частини будинків розташовані переважно ближче до міст або в більш престижних або дорогих локаціях, ніж будинки, які представлені в рівній мірі в різних районах: більш дорогі в передмісті, а бюджетні варіанти — в сільській місцевості.

Якщо аналізувати вартість будинків за регіонами, то найдорожча нерухомість продається в Київській, Закарпатській та Львівській областях. Тут середня ціна на найпоширеніший тип заміського житла — будинок — стартує від 1 млн гривень. У той же час найдоступніші варіанти пропонують на Кіровоградщині, де будинок обійдеться приблизно у 380 тис. грн. Також недорогі пропозиції є у Вінницькій та Черкаській областях.

Від 100 тисяч до 5 мільйонів: за скільки можна в Україні придбати житло за  містом 1

Які умови пропонують продавці будинків

Серед варіантів заміської нерухомості на OLX найчастіше зустрічаються оголошення про продаж будинків у житловому стані (18,5 тис. об’яв). Приблизно порівну пропозицій нерухомості з косметичним та євроремонтом (6 тис. і 6,8 тис. відповідно). Також на платформі представлено 5,6 тис. щойно збудованих об'єктів. Трохи менше оголошень про продаж будинків із дизайнерським ремонтом та під чистову обробку (4,3 тис. і 4,5 тис. відповідно).

Якщо говорити про комфорт заміської нерухомості, то частіше зустрічаються варіанти з підсобним приміщенням — таку опцію вказують у 27% оголошеннях. Також деякі будинки обладнанні мангалом та парканом. Кабельне або супутникове телебаченням можна знайти серед 16% пропозицій, а ось швидкісний інтернет — наявний тільки у 9%. Щодо комунікацій, то 78% оголошень мають навколо об'єкту асфальтовану дорогу.

Майже половина пропозицій заміської нерухомості з інфраструктури поряд мають дитячі садки, відділення банків та аптеки. Більшість представлених будинків розташовані неподалік лісу.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.