Як у Києві не отруїтися їжею влітку: зріс ризик підхопити кишкові інфекції

Як у Києві не отруїтися їжею влітку: зріс ризик підхопити кишкові інфекції

Влітку ризик заразитися на харчові токсикоінфекції значно зростає. Для них характерна сезонність, адже в теплу пору року температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій.

Про це нагадала директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург, передає Інформатор.

Що таке кишкова інфекція і як вона передається

Вона розповіла, що харчові токсикоінфекції – це гострі хвороби, які виникають внаслідок уживання в їжу продуктів, що містять умовно-патогенні мікроби або їхні токсини. Найчастіше їх зумовлюють ентеротоксичні штами кишкової палички, стафілокока, стрептокока тощо.

Шлях передачі переважно харчовий, адже мікроорганізми зазвичай розмножуються у харчових продуктах, із якими і потрапляють у шлунково-кишковий тракт, викликаючи гостру інтоксикацію організму.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, через брудні руки, предмети побуту, під час купання у забруднених водоймах. Найчастіше збудники кишкових інфекцій містяться у сирій їжі тваринного походження – м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах та немитих фруктах і овочах. Небезпечними також є кулінарні вироби (зокрема торти, тістечка з кремом), що зберігалися з недотриманням необхідних норм та умов.

«Оскільки інкубаційний період короткий – від кількох годин до однієї доби – захворювання починається раптово. З’являється нудота і блювота, виникають часті рідкі водянисті випорожнення, болі у животі. При вираженій інтоксикації – головний біль, запаморочення, температура 38-39°С, слабкість, зневоднення», – розповіла директорка Департаменту.

Саме зневоднення організму є небезпечнішим проявом харчових токсикоінфекцій, тож основною метою в лікуванні є адекватна регідратація.

«Якщо ви помітили у себе або у своєї дитини симптоми харчового отруєння негайно зверніться до лікаря. За потреби він призначить обстеження (аналіз крові, мікроскопічне та бактеріологічне дослідження випорожнень), оцінить стан і вирішить, чи можна проводити лікування в домашніх умовах або потрібна госпіталізація. Не зволікайте – такі отруєння можуть бути вкрай небезпечними і народні методи лікування не допомагають», – наголосила Валентина Гінзбург.

Профілактика захворювання

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, необхідно дотримуватися досить простих, але ефективних правил, що чітко сформульовані Центром громадського здоров’я МОЗ України як 5 кроків до безпечнішої їжі.

Підтримуйте чистоту:

  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

Відокремлюйте сиру їжу від готової:

  • відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

Ретельно готуйте їжу:

  • ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70°С;
  • сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.

Зберігайте їжу при безпечній температурі:

  • не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подавання до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

Нагадаємо, що віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараження їжі.

Стежити за новинами б’юті-індустрії та медицини можна за тегом — Краса та здоров’я.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.