Які документи треба українському студенту, щоб виїхати за кордон на навчання під час війни

Які документи треба українському студенту, щоб виїхати за кордон на навчання під час війни

Воєнний стан ускладнив процес перетину державного кордону і виїзду за межі України студентам, аспірантам та здобувачам вищої освіти, які навчаються в іноземних навчальних закладах.

Хто має право на виїзд за межі України під час війни, Інформатор Гроші дізнався у адвоката Андрія Шестерікова, передає Інформатор.

«25 лютого 2022 року було оголошено загальну мобілізацію. Таким чином, усі особи чоловічої статі у віці від 18 до 60 років підлягають мобілізації і не мають права на перетин державного кордону на час військових дій на території України», – розповідає адвокат. В той же час відповідно до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено перелік осіб, які не можуть бути призвані на службу чи підлягають відстрочки від призову чи мобілізації.

«Здобувачі професійної, професійно-технічної, фахової, передвищої та вищої освіти, асистенти, стажисти, аспіранти і докторанти, які навчаються за денною формою, в тому числі в навчальних закладах за межами території України, звільняються від мобілізації. Така ж позиція була підтверджена в подальшому 17.03.2022 листом адміністрації прикордонної служби, в якому було продубльовано ці положення. Тобто ця категорія осіб має право на перетин кордону».

ЯК УКРАЇНСЬКОМУ СТУДЕНТУ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН НА НАВЧАННЯ

Оскільки війна – час непростий, то всі питання, пов’язані із перетином кордону чи пересуванням по Україні, узгоджуються з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (раніше їх називали військомати). Таким чином, студент, аспірант чи здобувач, який хоче покинути країну і йому виповнилося 18 років, має звернутися з відповідною заявою до цього центру.

«До заяви потрібно додати копії документів, які підтверджують наявність відносин студента та навчального закладу за кордоном. Звертаю увагу, що в більшості випадків ці документи будуть складені мовою тієї країни, де знаходиться навчальний заклад, тобто це може бути Польща, Чехія і т.д. Тому при зверненні до уповноважених осіб «військомату», необхідно перекласти ці документи на українську мову та завірити переклад у нотаріуса, щоб можна було ідентифікувати, що ця особа дійсно навчається чи тільки поступила до навчального закладу і повинна продовжити там освітній процес.

Також додаються копії особистих документів, копія паспорту і ідентифікаційного коду, копія військового квитка і студентського квитка та іншого документа, який посвідчує те, що особа на вказаний період дійсно навчається. Якщо особа вже закінчила навчання, то в неї вже немає права на перетин державного кордону для навчання.

На підставі поданих документів особа може отримати відстрочку від призиву чи мобілізації на строк від 30 днів до 1 року. Як правило, застосовується строк в 1 рік, тому що навчання продовжується приблизно рік», – зазначає Андрій Шестиріков.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Олена Морозова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.