Як пережити аномальну спеку у Києві без шкоди для здоров'я

Як пережити аномальну спеку у Києві без шкоди для здоров'я

Перший місяць літа 2022 побив одразу чотири температурні рекорди і став сьомими найспекотнішим місяцем за останні 150 років. В таку спеку головне не забувати дотримуватись простих правил, щоб не завдати школи своєму здоров'ю. 

Вже третій тиждень поспіль стовпчик термометра вдень стабільно тримається в районі 30 градусів тепла і найближчим часом ситуація не змінюватиметься. При високій температурі повітря необхідно стежити за станом шкіри та поповнювати водний баланс в організмі. Про це  нагадує Інформатор.

Люди, втомившись від холоду, чекають літньої пори та тепла. Але коли стовпчик термометра досягає позначки три десятки градусів, то про комфорт не може бути й мова. Спека не менш небезпечна, ніж суворий холод, і до неї потрібно бути готовим. Є кілька важливих аспектів, на які варто звернути увагу під час підвищеної активності сонця.

  • Турбота про шкіру. Сонцезахисний крем потрібно використовувати не лише під час відпочинку на пляжі, а при кожному виході на вулиці влітку. Загар є ознакою того, що шкіра постраждала від ультрафіолетового випромінювання і намагається таким чином захиститися. Крім того, ультрафіолет буквально сушить шкіру і може активувати герпесвірус, що довго не виводиться з клітин епітелію та лімфоцитів.
  • Що пити, щоб не допустити зневоднення. Лише воду. Доросла людина втрачає з потом одного літра рідини на добу. А в спеку втрати можуть досягати 1,5 літри на годину. Тому водний баланс потрібно відновлювати протягом дня. Не можна вживати алкоголь у спеку. Він викликає зневоднення, через нього стає ще спекотніше, а ризик серцевого нападу сильно зростає. Щоб відчути прохолоду, нам потрібно охолодити шкіру, а не шлунок. Тому крижаний напій у спеку чи морозиво — не найкраща спроба вгамувати спрагу.
  • Стережіться перегріву. Відпочивайте в тіні, носіть капелюх, легкий одяг з довгими рукавами та штани для захисту від сонячних променів, намагайтеся не перебувати на вулиці в піковий період спеки — з 11 до 16 години. Правильно одягайте дітей. У спеку їм не потрібні шапки, кофти та шкарпетки, щоб «не продуло». Також не можна залишати найменших та домашніх улюбленців в автомобілі без нагляду. У салоні швидко настає справжня грубка, навіть якщо машина стоїть у тіні.
  • Холод у спеку може бути небезпечним. Кондиціонер для багатьох – порятунок у спекотні дні. Але важливо пам'ятати правила його використання: змінюйте фільтри, слідкуйте за вологістю повітря, уникайте різкого перепаду температур і не сидіть безпосередньо під струменем холодного повітря. Є морозиво у спеку приємно. Хоча холод, який нам передасть 100 г морозива, несуттєвий. Так що не думайте, що склянка морозива врятує вас від спеки. Найбільшим протистоянням літа вважається битва тих, кому спекотно проти тих, кому дме у громадському транспорті. Перші абсолютно мають рацію: сміливо відкривайте вікна в маршрутках і не бійтеся протягів. Сам по собі протяг не є чимось поганим. Як не поганий і вітер. Адже люди частіше хворіють на інфекції, які є в повітрі, а не від самого повітря.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.