Через аномальну спеку в Києві збільшилось навантаження на електромережі: як не залишитися без світла

Через аномальну спеку в Києві збільшилось навантаження на електромережі: як не залишитися без світла

За прогнозами Укргідрометцентру на території Києва спостерігатиметься спекотна погода з температурою повітря, яка сягатиме позначок в понад +30 °C. Через підвищення температури мешканці Києва активніше користуються кліматичними електроприладами. Це збільшує навантаження на локальні електромережі (квартир, будинків) та енергосистему столиці загалом.

ДТЕК Київські електромережі підготував поради, які допоможуть пережити спеку та не залишитися без світла, передає Інформатор.

Основною проблемою електричних мереж в періоди спеки за вікном є перевантаження. Клієнти активно вмикають енерговитратні електричні прилади (кондиціонери, кліматичні системи, вентилятори), які працюють на повну потужність. Такий режим часто перевищує проєктні можливості внутрішньобудинкових та зовнішніх мереж. Як наслідок – електролінії не витримують, трапляються аварії й мешканці залишаються без світла.

Особливо це актуально для будинків та кварталів старої забудови. Їх внутрішньобудинкові та зовнішні мережі (електричні лінії, трансформатори тощо) проектувалися та зводилися під мінімальний набір електроприладів. Поява великої кількості енергоємної техніки, в тому числі встановлення потужних кліматичних систем, призводить до того, що мережа не витримує. Особливо в пікові години споживання та в періоди екстремальних температур.

Для того, щоб не залишитися в спеку без світла ДТЕК Київські електромережі підготував поради раціонального електроспоживання:

  • надавайте перевагу електроприладам класу енергоефективності А, А+, А++, А+++;
  • не вмикайте одночасно в оселі усі енергоємні прилади;
  • за наявності в оселі декількох кондиціонерів, вмикайте його там де ви безпосередньо перебуваєте. Пам’ятайте що температура за вікном та в оселі не має різнитися більше ніж на 10°C;
  • оновлюйте електричні мережі у власних квартирах та будинках;
  • пам’ятайте, що електромережі вашої оселі та будинку в цілому спроектовані під споживання певного об’єму електропотужності. Його перевищення може стати причиною аварійного відключення. Цей об’єм зазначений у вашому договорі на розподіл, який ви уклали з ДТЕК Київські електромережі;
  • майте під рукою контакти електрика. Адже якщо сталася аварія і проблема всередині будинку, то це питання має вирішувати відповідальний за внутрішньобудинкову мережу (управляюча компанія, ОСББ, власник).

У разі зникнення світла через перевантаження: вимкніть усі енерговитратні прилади й увімкніть «автомат». Якщо продовжує вибивати світло, необхідно звернутися до електрика. Не намагайтеся здійснити ремонт самостійно, це небезпечно!

Повідомити про відсутність світла та аварійні ситуації на мережі ДТЕК Київські електромережі можна за телефонами: 1588 (для стаціонарних телефонів), +38 (044) 202 1588; +38 (067) 210 1588; +38 (050) 210 1588; +38 (073) 202 1588 або за допомогою повідомлень на сторінці у Facebook, чат-боту у Viber та Telegram.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.