Римські та арабські цифри

Римські та арабські цифри

В часи, коли перед людиною постала необхідність лічити навколишні предмети, виникли цифри. Перші ж згадки про цифри знаходимо в період існування шумерів (3000-2000 роки до н.е.). На таблички з глини вони наносили клиноподібні знаки. На сьогоднішній день існує два різновиди цифр:

  1. Римські цифри;
  2. Арабські цифри.

Історія створення римських цифр

З приводу виникнення римських цифр і досі не вщухають дискусії істориків та культуро знавців. Найбільш ймовірною є гіпотеза про те, що римські цифри були започатковані етрусками на межі 5-6 століть до нашої ери. 

Основні римські цифри

Римські та арабські цифри 1

Римські цифри формуються методом складання і віднімання. Якщо використовується метод складання, то меншу цифру ставлять після більшої, а якщо віднімання – то меншу перед більшою. 

Сьогодні римські цифри використовуються для обліку часу (в годинниках), для позначення глав (в книжках), для позначення розмірів одягу, тощо.

Історія виникнення арабських цифр

Історія виникнення арабських цифр крокує в Європу XIII сторіччя, де вони були представлені італійським математиком Леонардо Фібоначчі. Самі ж араби запозичили ці цифри з Індії, тому походження сучасних арабських цифр можна знайти саме там і початок вони ведуть від V століття. Всього використовується десять основних знаків для позначення цифр: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. Популяризація арабських цифр для обчислення відбулася завдяки роботі Аль-Хорезмі “Про індійський облік”. Ця книга зіграла значну роль в розвитку арифметики та використанню арабських цифр. 

Основні переваги арабських цифр:

  • Компактніший запис чисел в порівнянні з римськими;
  • Простіші методи обчислення (множення, ділення);
  • Імпульс для подальшого розвитку математики;
  • З’явилась можливість створення обчислювальних машин.

Знання про ці облікові системи являються частиною фундаментальних засад математики. Про них говорять не тільки в школі, а й позі її межами. Математика сьогодні продовжує невпинно розвиватися і тісно пов’язана з іншими сферами життя. Математика – це не тільки цифри та формули. Це аналітичне мислення, яке дуже цінують роботодавці. Адже з таким складом мислення легко вирішувати складні задачі, робити логічні висновки та планувати свою роботу ефективно. Якщо в вас або вашої дитини є труднощі з математикою, то вирішити їх допоможе репетитор або спеціальні курси. Знайдіть спеціаліста, якому можна довіряти, на Букі. За допомогою цього сервісу можна обрати спеціаліста за такими критеріями, як: стаж викладання, вік, реальні відгуки інших учнів, район, цінова політика. Якщо дитині більше подобаються групові заняття, то курси також можна знайти тут. Це швидко, зручно, а головне – це сервіс, де працюють професіонали, а тому навчання буде плідним та ефективним.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.