«Академічна негідність 2018»: відзначення плагіаторів, псевдонауковців, токсичних ректорів та чиновників-посіпак активістами «Дисергейту»

«Академічна негідність 2018»: відзначення плагіаторів,  псевдонауковців, токсичних ректорів та чиновників-посіпак активістами «Дисергейту»

У середу, 16 січня, о 14:00 у медіацентрі «Информатор Киев» відбудеться прес-конференція:

««Академічна негідність 2018»: відзначення плагіаторів, псевдонауковців, токсичних ректорів та чиновників-посіпак активістами «Дисергейту»»

У прес-конференції візьмуть участь:

Ірина Єгорченко – канд. фіз.-мат. наук, с.н.с. Інституту математики НАНУ;

Світлана Благодєтєлєва-Вовк – голова ради ГО ТРОН, канд. екон. наук, доцент;

Олександр Габович – провідний науковий співробітник відділу фізики кристалів Інституту фізики НАН України, доктор фіз.-мат. наук;

Олександр Галенко – керівник Сектору дослідження цивілізацій Причорномор'я Відділу історичної регіоналістики Інституту історії України НАН, канд. історичних наук, доцент.

Відзнака «Академічна негідність року» – це оціночні судження, які надала науково-освітянська спільнота колегам, що застосовують негативні академічні практики для підвищення статусу, кар’єрного просування та утримання на посадах.

Ідея проведення відзнаки академічно недоброчесних науковців визріла влітку 2016 року через усвідомлення системності проблеми академічного плагіату, засилля псевдонауки та фальсифікацій в Україні. Вона була розвинута на втілена у життя активістами антиплагіатної ініціативи «Дисергейт».

Визначення «номінантів» відбувається через інформаційну кампанію. Протягом року у Facebook наводяться факти порушень і зловживань, викритих активістами та у ході журналістських розслідувань. У грудні дані систематизуються та відбувається висування кандидатів та інтернет-голосування за номінаціями: "Плагіатор року", "Псевдонауковець року", "Токсичний ректор року", "Мурзилка року", "Скандал року", "Посіпака року", «Спец(з)рада року».

Цьогоріч у різних категоріях було подано 45 кандидатів, з яких по 10 у номінаціях "Псевдонауковець 2018" та "Токсичний ректор 2018". Проте, у перелік голосування було включено лише тих осіб, інформація про яких була обґрунтована, тобто містила посилання на факти, або свідків подій.

Онлайн-трансляція в HD-якості — на сайті https://kiev.informator.ua/ 

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.